Webshop Pretplata O kavama
O nama B2B FAQ
09. Lipanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz zimbabvea, proizvodnja kave

Kava iz Zimbabvea, nešto što se rijetko viđa u ponudi

Vier Roesterei je malena pržionica kave iz Dusseldorfa. Iako malena, pržionica nastoji surađivati direktno s farmerima i uzgajivačima zelene kave. Zahvaljujući ovoj pržionici prošle godine smo po prvi puta probali kavu iz Jemena koja nas je sve osvojila. Možemo slobodno reći da je to kava koja je prodana u rekordnom roku. Nabavili smo je opet da možemo uživati u njenim specifičnim notama tamne čokolade i aromama duhana. No, ovu priču nećemo posvetiti farmi Jabal Haraz iz Jemena već drugoj, isto tako zanimljivoj, farmi kavi iz doline Crake u Zimbabveu.

Rijetko kada smo zapravo mogli čuti za kavu koja potječe iz Zimbabvea. Država na jugozapadu Afrike ima sve preduvjete za uzgoj kave. No, zašto se onda tako rijetko može čuti, a još rijeđe probati kavu iz Zimbabvea?!

Ispričat ćemo vam priču obitelji Roberta Boswella Browna koja već desetljećima uzgaja kavu na istoku Zimbabvea. Nekada je ova obitelj uspješno vodila tri farme. Kada kažemo nekada mislimo na 80-te godine prošloga stoljeća kada je ova zemlja bila jedan od vodećih proizvođača kave. Nažalost, politička nestabilnost zemlje za vrijeme dugogodišnje vladavine, najprije premijera, a zatim i predsjednika, Roberta Mugabea dovela je do ekonomskog propadanja. Upletenost ove zemlje u rat u Kongu dovela je do odljeva stotine milijuna iz zimbabveoskog gospodarstva, a stopa inflacije rasla je iz godine u
godinu
. Sve to dovelo je do toga da Zimbabve nije igrao veliku ulogu na globalnom tržištu kave u posljednjih 20 godina.

Država je u tom periodu prisilno oduzimala privatnu imovinu te ju pretvarala u državno vlasništvo. Tako je tisuću farmi postalo neiskoristivo, među njima i dvije farme Robertove obitelji. Jedina farma koja je ostala u njihovom vlasništvu je ona u dolini Crake. Uz veliki napor Robert pokušava zimbabvejsku kavu vratiti na pozornicu svjetskog tržišta kave.

Vier Roesterei, pržionica iz Dusseldorfa nabavlja direktno kavu s farme u dolini Crake od 2014. godine i od tada surađuje s Robertom Boswellom Brownom. Ovogodišnji urod koji je pržen svjetlije (za pripremu filter kava) osvaja svojim okusima u kojima prevladavaju svježe i čiste note te slatkoća kakaa, karakteristike su to koje su tipične za afričku zemlju.

Vier Roesterei podržava Robertov rad već 7 godina kupujući njihovu kavu direktno te pružajući im kontinuirano povratne informacije potrebne za poboljšanje proizvodnje. Ovogodišnji urod najbolje je kvalitete do sada, a i s jedne strane premijeran prikaz proizvodnje. Po prvi put Robert je kavu procesirao sušenjem na suncu, metodom koja ističe karakteristike okusa zimbabveanske kave na način koji nikada prije nismo probali.

Svakako vrijedi kušati ovu posebnu kavu jer tko zna kada će opet biti prilike!

Znate li da pretplatom na kavu možete bezbrižno uživati u vrhunskim craft kavama?! Pretplati se na kavu ili iznenadi nekoga ovim originalnim poklonom!

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

08. Srpanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: specialty kava, kozmetika, poklon, ljetni paket

Specialty kava - specialty kozmetika


26. Svibanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: karibu kaaawa, umjetnost, natječaj, poezija, fotografija

Karibu Kaaawa ART natječaj


25. Svibanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: 19 grams, specialty coffee, webshop, nova pržionica, kava

Ljeto je sve bliže - upoznajte 19 grams


10. Svibanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: HAYB, pržionice, specialty coffee, web shop

HAYB - nova pržionica iz Varšave


01. Svibanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: web shop, specialty coffee, pržionice, pretplata, karibu kaaawa

Karibu Kaaawa ponovo donosi finu kavu


13. Travanj 2022. / Autor: Karibu / Teme: talog kave, proljeće i sadnja, kompost, prirodno gnojivo

Talog kave u proljetnim vrtlarskim aktivnostima