Kupi Popij Nauči
O nama B2B FAQ
02. Travanj 2020. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

4. Poglavlje. Pour-over. Filter kava. V60.

U nekim drugim situacijskim okolnostima sada bismo ovu priču zasigurno započeli drugačije. Sigurno bismo vas priupitali na što vas asocira sintagma: filter kava. U ovom ćemo si trenutku dozvoliti toliku slobodu i pretpostavit ćemo vaše odgovore: onaj aparat iz filmova... ajme to je ono što sam vani pila/pio... uglavnom gorka vodenasta kava... fuj, bljak! Da se razumijemo, slažemo se sa svim asocijacijama. I naši su prvi susreti s filter kavom bili upravo takvi. Onaj jad i ona tuga kad se u mislima vrti samo utopijska želja za normalnom i tako potrebnom šalicom kave u tuđini. I onda se dogodio taj sudbinski trenutak, barem u našem slučaju, kada smo prvi put probali V60, odnosno filter kavu u punom smislu riječi.

Odmah moramo napomenuti da se ovdje radi o potpuno drugačijem principu pripreme kave od onih na koje smo navikli, a naziva se pour-over (u prijevodu prelijevanje). A zašto se tako zove? Zvuči glupo kao i ona filter kava iz asocijacija. Da, istina, ali ipak, vjerujte, ovo je neka potpuno druga stvar! Pour-over se temelji na procesu filtriranja, dakle ekstrakcija se kave odvija prolaskom vode kroz kavu. Na prvu loptu, podsjeća na pripremu čaja. Na drugu, ono što također podsjeća na čaj je granulacija kave. Kava se jako krupno melje i količinski se upotrebljava duplo više kave, za razliku od pripreme espressa. Naime, za pripremu V60 koristit ćemo omjer 1:17 (ili točnije 60g/L – to je ujedno početni omjer za bilo koji pour-over način). Filter kava se može pripremati ručno ili uz pomoć aparata (o aparatima ćemo malo kasnije), a sada ćemo proći proces ručne i tradicionalne pripreme kako biste kasnije mogli bolje razumjeti funkcioniranje aparata.

Još nam samo preostaje ustanoviti što nam je sve potrebno za pripremu savršenog V60-ja. Preporučamo Hario pribor: plastični ili keramički dripper, papirnate filtere, stakleni vrč; vaga s tajmerom i kuhalo za vodu. Što se tiče kuhala, jako je važno ustanoviti možete li kontrolirano lijevati vodu iz njega. Potrebna vam je maksimalna kontrola jer je vruću vodu potrebno lijevati polako i precizno. Ukoliko vam to ne uspijeva s kuhalom, preporučamo da koristite vrč s izduženim lijevkom.

Pa, krenimo s našom pripremom! Prvo, što je potrebno učiniti jest izabrati kavicu, mi ćemo za ovu priliku raditi s 20 g kave. Tu je kavu potrebno samljeti jako krupno, jer ako bude presitna, kava će nam biti pregorka, ali opet, može se dogoditi i da bude prekrupna, a to ćemo najbolje znati ako nam je okus prekiseo, prerijedak i vodenast. Ponavljamo: jako je važno kako meljete kavu!

Drugo, što moramo učiniti jest pripremiti dripper. To ćemo učiniti tako da u njega stavimo papirnati filter i cijeloga ga u dripperu zalijemo vrućom vodom. Ovaj korak je dosta bitan, jer ovako izostavljamo mogućnost papirnatog okusa kave, sve što je potrebno ukloniti s površine papira ovako ćemo ukloniti.
Treće, dripper s filterom je potrebno postaviti na vrč, a njih zajedno tarirati na vagi nakon što ubacimo samljevenu kavu u filter. Za vrijeme te naše pripreme možemo i pripremiti vodu koja će taman zakuhati kada sve drugo pripremimo. Ovdje ćemo napomenuti kako je potrebno koristiti što čišću vodu! Ako je moguće iskontrolirati temperaturu vode koju koristite, idealno je koristiti vodu na temperaturi između 92-93 stupnja. Ako pak nemate tu mogućnost, prokuhajte vodu i pričekajte desetak sekundi prije nego krenete izlijevati vodu.

Sada kada je sve spremno i krećemo sa samom pripremom kave, pokrenite tajmer i ulijte brže onoliko vode koliko je potrebno da prekrijete površinu kave, a u našem spomenutom slučaju, ulit ćemo oko 60 ml. Idućih će 30 sekundi jako utjecati na konačan okus, zato je važno da pratite što se događa. Ova faza se naziva "first blooming" (odnosno prvo cvjetanje). Dolazi do otpuštanja ugljikovog dioksida iz kave i uzdizanja na površinu u obliku mjehurića. U ovoj je fazi poželjno da sa žličicom probodete te mjehuriće i nastavite to činiti gdje god se oni pojavljivali. U tridesetoj sekundi brzo i svisoka ulijte dvostruko više vode nego prvi put, u našem slučaju do 180 ml. Sada ćemo čekati dok ne prođe minuta i 5 sekundi, onda ćemo uliti još jednom istu količinu vode kao i u prethodnom koraku, ali ovaj put nisko i oprezno. Mi ćemo doći do nekih 300 ml. Sada ćemo žličicom napraviti jedan polukrug u smjeru kazaljke na satu, a s druge strane drugi polukrug u suprotnome smjeru. Nakon toga ćemo rukama obuhvatiti dripper i lagano promiješati tekućinu i ovako pokušati maknuti ostatke kave sa stijenki i potopiti koru koju nam se stvorila na vrhu. Sada nam preostaje još samo pričekati dok ne iscuri sva tekućina. U prosjeku bi cijeli taj postupak trebao trajati između 3 do 4 minute, a to najviše ovisi o vrsti kave koju koristite. Moguća su i odstupanja, zato se ne zabrinjavajte oko konačne brojke minuta. Znat ćete da je proces gotov kada vam površina kave bude izgledala suho. Uklonite dripper, bacite ostatak kave s filterom i uživajte u vašoj kavi, apsolutno zasluženo!

Za kraj, važno je napomenuti da je ovo vrlo kompleksan postupak. Moguće su velike razlike u okusu. Potrebno je ponoviti postupak jako puno puta i truditi se biti što više konzistentan u svakome. Ako vam nešto nije dobro, krenite s različitom granulacijom kave. U svakom slučaju dajte si dovoljno strpljenja i vremena; i obećajemo vam, pripremat ćete prekrasnu kavu!

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

Na početku smo spomenuli aparat za pripremu filter kave. Tako je, moguće ga je nabaviti. Samo bismo vam voljeli obratiti pozornost na nekoliko stvari. Pripazite kod kupnje da su certificirani od Specialty Coffee Association of America ili European Coffee Brewing Centre. Vrlo vjerojatno će biti potrebno izdvojiti malo više novčića, no vjerujte, isplatit će vam se! Ako ipak niste uspjeli pronaći takav aparat, potražite još koji, samo obratite pozornost da nema tanjur koji grije kavu (jer će to učiniti kavu gorkom), nego uzmite onaj aparat koji ima termos posudu/bocu.

Za bilo kakva pitanja, pišite, tu smo! :)

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

13. Travanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Ruande, direktni uvoz kave, belgijska pržionica

Kava iz zemlje s tisuću brda, kava iz Ruande


24. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: održivost, 100% reciklabilne vrećice

U kakve vrećice pakiramo kavu? Poštujemo li održivost i kružnu ekonomiju?


10. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

6. poglavlje. Aeropress


24. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Etiopije, žensko poduzetništvo

Uspješan primjer ženskog poduzetništva iz Etiopije


03. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: koktel s kavom, espresso martini

Kako kod kuće pripremiti koktel espresso martini?


20. Siječanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: pretplata na kavu, pretplati se na kavu

Kako si osigurati kontinuiranu dostavu kave? Riječ, dvije o pretplati na kavu