Webshop Pretplata O kavama
O nama B2B FAQ
10. Rujan 2020. / Autor: Karibu / Teme: cijena kave, specialty coffee, komercijalna kava

Razmišljajmo o posljedicama svoje kupnje i uživajmo u kvalitetnoj kavi

Stigla nam je svježa kava iz dobro nam znane pržionice Fjord iz Berlina. Ako još niste, navratite po svoj paketić kave kod nas u coffee shop ili ,pak, naručite preko našeg web shopa, a vaša kava stiže na kućna vrata, u zrnu ili samljevena.

Zašto vam kontinuirano nudimo proizvode ove pržionice? Osim kvalitetne kave iza koje stoji brend Fjord, razlog leži i u njihovom transparentnom objavljivanju informacija oko procesa nabave kave.

Nedavno smo pisali članak o osnovnim vrstama kave, arabici i robusti. Objema vrstama kave trguje se na burzi. Arabicom se trguje na newyorškoj burzi, a robustom na londonskoj burzi. Tako prosječna cijena za kg arabice (zelene kave) iznosi 2.8 $ te 1.5$ za kg robuste (zelene kave). Komercijalni brendovi se prilikom nabave zelene kave vode ovim cjenovnim parametrima koji vrlo često ne pokrivaju troškove uzgoja, obrade i transporta kave. Posljedica toga je prestanak proizvodnje kave te okretanje drugim kulturama.

U specialty coffee industriji nabavna cijena nije jednaka burzovnim. Baš naprotiv, cijena zelene kave se dogovara direktno s farmerima ili zadrugama. U ovom konceptu cilj je potaknuti farmere da se nastave baviti uzgojem kave te na taj način ostvariti međusobnu dugoročnu suradnju. Samim time, omogućuje se kontrola kvalitete u procesu uzgoja kave.

Jedna od kava u našoj trenutnoj ponudi je kava koja dolazi s farme Okuluu u Etiopiji. Radi se o visoko kvalitetnoj arabica kavi s organskim certifikatom. Farmeri su za kg zelene kave (sirovina od koje se dobiva pržena kava) ostvarili 5.86$. Drugim riječima, više nego duplo od trenutne prosječne cijene kave na burzi.

Zašto je ova informacija bitna? Farmeri prilikom uzgoja, procesiranja i pripreme za izvoz pokrivaju različite troškve. Vrlo često ti troškovi premašuju cijenu koju farmer ostvari. Kod kave koju je pržionica Fjord nabavila s farme Okoluu to nije slučaj. Trošakovi procesiranja, transporta i rangiranja kave iznosili su $3.98 (ne uključujući troškove uzgoja i plaća). Ostvarenom prodajnom cijenom od $5.86 pokriveni su svi troškovi. Štoviše, farmerima je omogućen profit kao motivacija za daljnji uzgoj kave.

Razmišljajmo o posljedicama svoje kupnje i uživajmo u kvalitetnoj kavi!

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

05. Travanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: karibu kaaawa, specialty kava, espresso, moka, pretplata na kavu, online shop

KB Coffee - nova pržionica u travnju


06. Ožujak 2024. / Autor: Karibu / Teme: Karibu Kaaawa, specialty kava, espresso, filter, moka, onlineshop, pretplata na kavu

Barn - nova pržionica u ožujku


05. Veljača 2024. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, espresso, filter kava, pretplata na kavu, karibu kaaawa, web shop, specialty kava

RIGHT SIDE COFFEE - nova pržionica u veljači


12. Siječanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, espresso, specialty kava, karibu kaaawa, pretplata na kavu

ELBGOLD - nova pržionica u siječnju


02. Siječanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: specialty kava, karibu kaaawa, kava za sve, uživaj u kavi, ugostiteljstvo

Specialty kava za sve!


28. Rujan 2023. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, specialty kava, espresso, karibukaaawa, filter, moka

GORIFFEE - nova pržionica iz Bratislave