Webshop Pretplata O kavama
O nama B2B FAQ
24. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Etiopije, žensko poduzetništvo

Uspješan primjer ženskog poduzetništva iz Etiopije

Ravno iz Etiopije preko Rumunjske i rumunjske pržionice Sloane Coffee donosimo vam u Zagreb i coffee shop Karibu Kaaawa vrhunsku kavu arabicu i jednu sasvim netipičnu priču o poduzetništvu iz Etiopije. Kao i na većini afričkog kontinenta, žene su u Etiopiji velikim dijelom izuzete iz upravljačkog dijela poslovanja. No, mi smo pronašli jednu sasvim drugačiju priču o firmi koja se bavi preradom kave arabice u regiji Sidamo, a koja je prikaz jednog uspješnog poslovanja kojeg vode žene. Specifična je i po razvijenom sustavu kontrole kvalitete kave pri otkupu, a koji farmere motivira na kontinuirani razvoj poslovanja i poboljšanje kvalitete proizvoda.

Tizita Bizuneh je uspješna poduzetnica u industriji kave, supruga Izraela Degfe te vlasnica brojnih stanica za procesiranje i obradu kave. Osim činjenice da je stanica za obradu kave Bonde Kochere u njezinom vlasništvu, ovo mjesto je pod potpunom kontrolom ženskog menadžmenta. Naime, u Etiopiji je ovaj oblik upravljanja gotovo pa nemoguće susretljiv u praksi. Način rada ove stanice za preradu kave funkcionira na način da se bobice kave otkupljuju isključivo od lokalnih malih farmera.

Karakterističan sustav plaćanja u Etiopiji je koncipiran na način da vlada određuje fiksnu cijenu svake žetve. Ova, pak, stanica funkcionira na malo drugačiji način, koji je u začecima uveo sam Izrael, Tizitin suprug, podučavajući farmere kako ubrati samo kvalitetne crvene bobice kave za koje će dobiti višu otkupnu cijenu. Bez obzira koju fiksnu cijenu vlada odredi, farmerova otkupna cijena ovisit će isključivo o kvaliteti ubrane kave. Kako bi imao pod kontrolom cijeli otkupni sustav, Izrael je kreirao program za registraciju poljoprivrednika: svi su dobili svoj članski broj te je tako stvorio sustav praćenja kvalitete proizvoda. Kroz ovaj program nude se i mikro krediti za one koji žele poboljšati kvalitetu kave. Farmerima se plaća prilikom isporuke kave, a onima kod kojih se uoči kontinuirano poboljšavanje kvalitete sirovine, isplatit će se i dodatna naknada po prodaji njihove kave trećima odnosno kupcima zelene kave. Biti članom ovog programa ne znači da farmeri moraju prodavati kavu isključivo Tiziti, već samo da se prati kvaliteta proizvoda te da mogu pristupiti objektima kao što su škole i domovi zdravlja koje su zajedničkim radom stvorili.

Sve ovo svakako utječe i na kvalitetu krajnjeg napitka kave u našim šalicama. Ovu kavu karakteriziraju voćne note. Kava je pržena na način da se može pripremati i kao espresso i kao filter kava (takozvani OMNI stil u prženju kave). Svakako ovu kavu možete pripremiti i kao tursku kavu ili kao moku. U njoj možete uživati i ako se pretplatite na kavu na www.karibukaaawa.com, a s ovom zanimljivom pričom biti će jedinstven poklon povodom Dana žena (takozvani 8. Mart). Uživajte u kavi koja priča jednu zanimljivu i poticajnu priču!

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

25. Srpanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, specialty kava, espresso, filter, moka

MABO - nova pržionica iz Bukurešta


08. Srpanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: specialty kava, kozmetika, poklon, ljetni paket

Specialty kava - specialty kozmetika


26. Svibanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: karibu kaaawa, umjetnost, natječaj, poezija, fotografija

Karibu Kaaawa ART natječaj


25. Svibanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: 19 grams, specialty coffee, webshop, nova pržionica, kava

Ljeto je sve bliže - upoznajte 19 grams


10. Svibanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: HAYB, pržionice, specialty coffee, web shop

HAYB - nova pržionica iz Varšave


01. Svibanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: web shop, specialty coffee, pržionice, pretplata, karibu kaaawa

Karibu Kaaawa ponovo donosi finu kavu