O nama Coffee Shop E-trgovina Rezervirajte naš prostor Veleprodaja Priče Kontakt

Coffee Shop

Zašto popiti kavu u Karibu Kaaawi?

Karibu Kaaawa je coffee shop, otvoren u prosincu 2017.g. u blizini Parka Stara Trešnjevka. Probudili smo usnulu ponudu u ovom zagrebačkom kvartu. U Ozaljskoj 34, skrivenoj od buke prometa, naša je lokacija za finu kavu u zapadnom dijelu grada.

Karibu Kahawa na swahiliju znači “uživaj u kavi” i tim se riječima nazdravlja sa šalicom kave tako da je ime coffee shopa izvedenica od uzrečice i to je jedina direktna poveznica s Afrikom.

Pri samom ulasku u coffee shop osjetit ćete ugodnu atmosferu nadopunjenju mirisom svježe mljevene kave, zvukovima jazz muzike i ručno izrađenim namještajom. Za neke detalje interijera korišteni su umjetnički radovi izabrani u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Komadi namještaja dizajnirani za interijer izrađeni su od šperploče bora, zaštićeni uljnim premazima i lakovima na vodenoj bazi. Ostali komadi namještaja interijera birani su u second hand mjestima s namještajem u Zagrebu, a potom su preuređivani na način skidanja postojećih završnih obrada te ostavljanja namještaja u natur izgledu, opet tretiranog samo uljem ili lakovima na bazi vode.

Dio interijera povremeno mijenjamo, zidovi nam služe kao izložbeni prostor na kojima pričamo priče vezena uz kavu, umjetnost i poduzetništvo.

Rezultat je prozračni interijer, u kojem prevladava svijetlo drvo i zanimljivi detalji, od jastučića, stolića, keramičkih vaza pa sve do izvješenih jedara na stropu.

Karibu Kaaawa prostire se na tri razine, stolove odmah pri ulazu i oko šanka, zatim slijedi mala galerija koja gleda na prostor ispod sebe te podrumski dio u kojem je jedan kutak zamišljen kao dječja igraonica. Sve su police ispunjene knjigama i časopisima koje možete listati.

Najzanimljiviji dio je svakako terasa koja u sve periode godine vrvi životom i zbivanjima.

Kod nas uvijek možete kušati espresso, blend ili "single origin". A kavu s mlijekom pripremamo s kravljim ili biljnim mlijekom (sojino i bademovo mlijeko).

Naši susreti s tanzanijskim farmerima kave i stablom kave kao biljkom jedno su od fascinantnijih životnih iskustava. Malo je poznato da je kava voće, da kave i banane zajedno rastu na farmama i da viša stabla banana nižim stablima kave osiguravaju hlad i vlagu. Malo je poznato da u napitku kave trebate osjetiti voćnaste i kiselkaste note, a ne okus preprženosti i gorčine koji osjetite svakodnevno pijući komercijalne kave.

Također, nevjerojatni su uvjeti života farmera kave koji uzgajaju proizvod koji je jedan od najtraženijih na svijetu i čija prodajna cijena na burzi doseže vrtoglave cijene i zaradu trgovcima, dok farmeri žive u bijednim životnim uvjetima. Upravo spoznaja da se industrija vrhunskih kava sastoji od mnogih niša u kojima možemo sudjelovati na način da osvijestimo tu šarolikost i približimo krajnjim potrošačima bogatstvo okusa napitka koji svakodnevno konzumiraju, potaknula nas je na daljnje kreiranje i razvoj industrije vrhunskih kava.

Industrija vrhunskih kava (eng.specialty coffee), kako je veće spomenuto, uvelike se razlikuje od industrije komercijalnih kava. Za razliku od komercijalnih kava kod kojih se cijena određuje na burzi, u ovom konceptu se farmerima nastoji osigurati otkupna cijena koja će im biti dostatna za pokrivanje troškova te ih potaknuti da se nastave baviti proizvodnjom kave.

Procesiranje, tj. obrada kave od njenog branja do sušenja zelene kave, kao i kasnije samo prženje kave, u ovoj industriji podliježe određenim standardima. To se svakako osjeti u krajnjem proizvodu, šalici kave. Čak i oni koji su amateri u ispijanju i kušanju kave uviđaju razliku u okusu u odnosu na uobičajenu kavu u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj.

Vrhunska kava uzgaja se na posebnim klimatskim uvjetima, uglavnom u Kolumbiji, Etiopiji, Keniji, Tanzaniji, Brazilu, Guatemali, Hondurasu itd. Izgled, okus i kiselost su svim zrnima karakteristični. Upravo ova vrsta kave doživljava ekspanziju na tržištu. Sve je veća potražnja za njom i zbog toga se daje sve više pažnje pri uzgoju ove kvalitetne vrhunske kave.

POSJETITE NAŠU E-TRGOVINU