Web shop Subscription Stories
About Us B2B FAQ
November 10, 2021 / By: Karibu / Teme: histamin, kava, intolerancija

Ponešto o Maidi i ilustracijama, a ponajviše o vezi između kave i histamina

Maida, filmska montažerka, ilustratorica, kreativka i, prije svega, naša draga dugogodišnja gošća u Karibu Kaaawi, reći će nam nekoliko crtica o sebi, ilustracijama i ponajviše o problematici s histaminom te kakve veze kava ima s tim.

•Maida, reci nam par zanimljivih stvari o sebi i svojim ilustracijama.

Po struci sam filmska montažerka koja djeluje unutar kreativnog studija za animaciju, vizualne efekte i postprodukciju TETRABOT. Montirala sam raznolike projekte - dokumentarne i igrane filmove, TV serije, umjetničke video instalacije i velik broj glazbenih spotova. Zahvaljujući svom ilustrirano-animiranom food blogu i instagramu, shvatila sam i da me animacija i ilustracija usrećuju pa sam se prije godinu dana odlučila preusmjeriti profesionalno u tom smjeru.

Trenutno režiram svoj prvi animirani film “Fačuk” - kratku horor bajku o selu u kojem je roditi vanbračno dijete smrtni grijeh.

Priča je inspirirana crnom strujom podravskog naivnog slikarstva, folk motivima i autobiografskim elementima iz mog obiteljskog stabla.

•Što te najviše inspirira u tvojim ilustracijama?

Gastronomija! Svoje crteže doživljavam kao svojevrsni vizualni dnevnik vlastitog svakodnevnog menija.

Nekada nacrtam ono što sam jela, a nekada ono što još nisam, ali bih htjela. Nacrtam i posuđe koje mi je na listi želja, ali si ga ne kupim jer realno mi ne treba, a i ne volim gomilati stvari.

•Redovit si gost našeg coffee shopa Karibu Kaaawe od kada smo otvorili, sada već skoro 4 godine. Što te toliko privlači i zadržalo u Karibu Kaaawi?

Iskreno, prvo me privuklo to što se otvorilo pa, hajmo reći, prvo normalno mjesto za sjesti u miru na kaotičnoj Trešnjevci. Sviđa mi se ta vaša mala žuto zelena oaza unutar trešnjevačkog nabacanog betona. Kad imam vremena, volim doći popiti čaj, kavu ili neki friško cijeđeni sok. Nekad dodjem s društvom, a često i sama - crtati ili čitati, a često i oboje.

•Voliš kavu, ali muči te jedna stvar, a to je intolerancija na histamin. Možeš li nama amaterima pojasniti što je točno histamin i gdje se nalazi?

Kavu sam zavolila tek pojavom specialty coffee mjesta poput Karibu. Pijem kavu tek zadnje 3 godine. Moji prvi dolasci kod vas su bili uvijek dolasci na čaj. Zato jer nisam imala dobra iskustva s kavom. Kad god bih popila kavu, postala bih užasno hiperaktivna, trčala bih na WC više puta za redom, a i srce bi mi udaralo kao ludo, a često bi mi se i vrtilo. Znala sam dobiti i napadaje kašlja. Prijateljica Ljupka mi je otkrila da su specialty kave totalno druga priča pa sam se odvažila riskirati i popiti kavu! Na moje iznenađenje, nije bilo nikakvih simptoma (osim nesanice ako kavu popijem prekasno. Kofein me “drži” otprilike 12h pa uvijek vodim računa o tome da kavu ne pijem nakon podneva.).

Simptomi koji mi se javljaju od “obične” kave su simptomi histaminske intolerancije koju imam zbog manjka DAO enzima u tijelu. Taj enzim razgrađuje histamin, a histamin je, laički objašnjeno, nešto kao izbacivač u noćnom klubu. Kad u naš organizam dospiju tvari koje izazivaju upale, histamin alarmira imunitet da se u tijelu događa nešto loše i potiče ga da svojim reakcijama te tvari izbaci iz tijela.

Te problematične tvari u naš organizam mogu dospijeti putem hrane (konzervirana, fermentirana i odstajala hrana posebno), kozmetike (pogotovo parfema) pa čak i putem zraka (prašina, zagađeni zrak, plijesan). Histamin se, također, oslobadja u našim stanicama i pod djelovanjem stresa, naravno.

•Kakve probleme može izazvati histamin kod pojedinih osoba?

Simptomi su jako raznoliki i variraju od osobe do osobe. Čak i uzroci gomilanja histamina u tijelu variraju - ne reagiraju svi istim simptomima na iste namirnice/kozmetiku/zrak/stres. A simptomi mogu biti probavni (proljev, zatvor, žgaravice, grčevi, nadutost), kožni (razni osipi, svrbež, oticanja, urtikarije), respiratorni (kihanje, kašalj, šmrcanje, nakupljanje sluzi u sinusima i grlu). ## Tu su još i migrene, nesanica, kod žena su česti problemi s menstruacijama i slično. Nimalo zabavno!

•Kada pričamo o kavi, sadrži li i kava histamin?

Zrna kave sama po sebi imaju nizak udio histamina, ali kofein blokira DAO enzim koji u tijelu regulira razine histamina, tako da zapravo onda jače reagiramo na histamin koji se gomila u organizmu iz drugih izvora. Kod većine kava je problem i u tome što kod skladištenja mogu biti izložene plijesni, a kod uzgoja su veliki problem i pesticidi. Ljudi s histaminskom intolerancijom također lošije podnose kave koje dugo stoje nakon prženja, a posebno nakon mljevenja.

•Za kraj savjet, kako uživati u kavi ako imaš intoleranciju na histamin?

U prvoj fazi #lowhistamine prehrane, u kojoj smirujemo simptome, važno je biti discipliniran i privremeno se suzdržati od konzumiranja kave. Ta faza traje otprilike 1-2 mjeseca.

Nakon toga slijedi faza reintrodukcije u kojoj treba isprobati kako pojedinac reagira na kavu. Krenite polako i oprezno. Prvo probajte gutljaj-dva kave, ako se osjećate dobro, idući put povećajte dozu i popijte pola šalice. Ako ste i dalje bez simptoma, idući put se počastite cijelom šalicom.

Kad birate kavu, obavezno izaberite onu koja je friško pržena i uvijek friško mljevena.

Neka kava bude iz organskog uzgoja. Kao način pripreme, najbolje se podnosi espresso priprema. Nemojte piti kavu s kravljim mlijekom (eventualno prolazi mlijeko od kokosa, badema ili riže - obavezno bez aditiva u svom sastavu!).

Također, nemojte u kavu stavljati ni šećer jer on, iako ne sadrži histamin, u organizmu izaziva upale koje tijelu dodatno otežavaju regiliranje histamina.

Najbolje je popiti svježu crnu kavu, i to u količini od maksimalno jedne šalice dnevno. Svoju kavu popijte unutar pola sata, jer se i stajanjem povećavaju razine histamina. I još jedna jako važna stvar: Kavu nikako nemojte piti na prazan želudac!

Za kraj, savjet! Osjetljivost organizma na histamin iz raznih izvora se s vremenom mijenja, tako da ako možda trenutno ne reagirate dobro na kave, probajte za 2-3 mjeseca opet.

< Previous story > Next story

All stories

July 08, 2023 / By: Karibu / Teme: specialty coffee, cosmetics, natural cosmetics, summer box, gift

Specialty kava - specialty kozmetika


May 26, 2023 / By: Karibu / Teme: karibu kaaawa, art, poetry, photography, competition

Karibu Kaaawa ART natječaj


May 25, 2023 / By: Karibu / Teme: 19 grams, specialty coffee, webshop, new roastery, coffee

Ljeto je sve bliže - upoznajte 19 grams


May 10, 2023 / By: Karibu / Teme: HAYB, roasters, specialty coffee web shop

HAYB - nova pržionica iz Varšave


May 01, 2023 / By: Karibu / Teme: web shop, specialty coffee, pržionice, pretplata, karibu kaaawa

Karibu Kaaawa ponovo donosi finu kavu


April 13, 2022 / By: Karibu / Teme: talog kave, proljeće i sadnja, kompost, prirodno gnojivo

Talog kave u proljetnim vrtlarskim aktivnostima